Špigl: Zagreb je najdosadniji evropski grad

537

Zagreb je jako dosadan grad u kojem je najbolja stvar – autoput prema moru. Objavljeno je to u reportaži u uglednom njemačkom listu “Špigl”.

Kako preživjeti “zagrebačku tugu” dok se nalaze u u hrvatskoj prijestonici njemačkim turistima objasnila je novinarka Ane Heming i ponudila im nekoliko savjeta.

Ironično se navodi da je “vrhunac ljeta u Zagrebu” bio koncert grupe “Duran Duran”, koji se mogao čuti i u zabačenim četvrtima, a da bi njihova pjesma Ordinary World mogla “biti lokalna himna”, prenosi hrvatski portal Indeks pisanje njemačkog lista.

Iako su čitaoci Lounli planeta Zagreb proglasili destinacijom broj jedan 2017. godine, novinarka Špigla piše da pješačka zona u centru grada podsjeća na njemačku provinciju, poput gradova Rostok ili Bohum.

Kafići u centru opisuju se kao previše slični, “sa landž izgledom, koji je bio moda početkom vijeka”, a ništa zanimljiviji nisu ni tržni centar “Dolac”, niti Gornji grad.

– Na ivicama Zagreba mogu se naći trenuci u kojima tupoća prerasta u avanturu, u metropoli koja bi trebalo da se takmiči za najdosadniji grad, barem u Evropi – piše Špigl i preporučuje turistima da grad otkrivaju vozeći se tramvajem jer “bicikl mogu da voze samo polako, a biciklističke staze su zapravo na trotoarima”.

“Most mladosti” opisan je kao “betonski brutalizam”, dok na Bundeku nedostaje vode u vještačkom jezeru i sve izgleda tužno. Јarun je još gori, smatra reporterka njemačkog lista.

Spominje se i Hrelić, na kojem se prodaje stara roba, “stvari koje ljude tjeraju da se zacrvene”.

U Muzeju savremene umjetnosti novinarka je provela tri sata, ali u to vrijeme nije srela druge posjetioce jer “vrijeme za umjetnost je, čini se, luksuz.”

Rijetku pohvalu dobio je kafić “Krivi put”, kao i pogled na grad sa Sljemena koji je “veličanstven”.

– Najbolja stvar u vezi Zagreba je auto-put prema moru – piše novinarka i navodi kako je tako stigla i do Rijeke koja će biti evropska prijestonica kulture 2020. godine.

Zanimljive su riječke plaže, na kojima se ljudi kupaju sa velikim kontejnerima u pozadini, a naveče se može jesti riba na obali. Tu je i Titov brod koji čuvaju trojica čuvara.

Portal SrpskaCafe od sada pratite i putem naše Android aplikacije koju možete besplatno preuzeti ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR