Referendum: Gdje je nestala skupštinska većina?!

534
Vladajuća koalicija u maloj sali Narodne skupštine RS

Od kada je u Službenom glasniku RS objavljena odluka o, prije dvije godine u Skupštini izglasanom referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, riječ „većina“ se sve manje spominje!

Iako su iz vladajuće koalicije opoziciju ili “manjinski dio” narodnih poslanika u kontinuitetu prozivali da sprovode “teror nad većinom” i kako je isključivo većina bitna prilikom donošenja odluka, posljednjih sedmica šalju poruke kako, ipak, bez te opozicije nema ni referenduma.

Nenad Stevandić
Nenad Stevandić

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić tako u istoj rečenici spominje „incidente“, „sukobe“, i poziv na saradnju i „jedinstvo“.

– Opozicija namjerava izazvati incidente na sljedećoj sjednici Skupštine i tako isporvocirati sukobe u Srpskoj i to je pozadina njihovog nedolaska na sastanak u Palatu Repubulike, gdje je trebalo da se dogovori jedinstven stav o referendumu. Ponovo ih pozivam na saradnju i podsjećam da rok od deset dana koji je postavio predsjednik Republike ističe. Ako se do tada ne izjasne da li su za ili protiv referenduma, organizovaćemo posebnu sjednicu Skupštine za njegovo odlaganje – rekao je Stevandić.

Sa druge strane, iz opozicije poručuju da je odluka o referendumu već izglasana u Skupštini i da nema nikakve potrebe za novim skupštinskim glasanjima kada je ova odluka u pitanju.

Goran Đorđić
Goran Đorđić

Predsjednik Napredne Srpske i poslanik u Narodnoj skupštini RS Goran Đorđić za portal SrpskaCafe ističe da će prvi izaći na referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

– Moj odgovor na nedavni poziv predsjednika RS Milorada Dodika opoziciji jeste –  neka samo poštuje odluke Narodne skupštine RS i neka održi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH! Kada je donosio odluku o raspisivanju referenduma nije mu trebala podrška i jedinstvo opozicije. A danas se kriti iza opozicije ili jedinstva koje sada promoviše a inače dijeli narod u Republici Srpskoj je potpuno bespredmetno – kaže Đorđić.

On kaže da vladajuća koalicija treba početi da poštuje zakon i sprovede izglasani referendum.

– Prvi sam koji će izaći i glasati. Iz opozicije se niko ne krije, oko tog pitanja niko nije ciničan. Neka poštuje zakon, sva opozicija će izaći na referendum i dati podršku – zaključio je Đorđić.

Naredna sjednica Narodne skupštine RS održaće se sutra, kada će se, između ostalog razmatrati i prijedlog Rezolucije o vojnoj neutralnosti Srpske te Prijedlog zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje djece u inostranstvu.

Kada je riječ o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, ukoliko ne bude suspendovan u Skupštini, trebao bi da se održati najkasnije do 19. novembra ove godine.

Isti referendum je u Skupštini izglasan 2011. godine na prijedlog predsjednika Srpske Milorada Dodika ali se u međuvremenu od njega odustalo. Po drugi put je izglasan 2015. godine, a na objavljivanje odluke u Službenom glasniku čekalo se dvije godine.

Da li će referendum biti suspendovan ili održan trebali bi saznati u narednim sedmicama.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR