Prnjavorski konkurs potvrdio besmisao našeg sistema!

5045

Ovakvom konkursnom procedurom, kakva je u Republici Srpskoj, se mora stati u kraj, jer u potpunosti obesmišljava taj proces!

Rekao je ovo za portal SrpskaCafe predsjednik ReStarta Stefan Blagić, komentarišući nedavni konkurs za dva profesora razredne nastave u prnjavorskoj Osnovnoj školi „Nikola Tesla“. Konkursna komisija dala je šest bodova na intervjuu primljenim kandidatima dok je njihovoj direktnoj konkurentkinji, inače kandidatu sa najboljim prosjekom ocjena i najdužem radnom stažu, dala minimalan jedan bod.

Stefan Blagić
Stefan Blagić

– Jedan od zahtjeva na prošlom protestu ReStarta bilo je vraćanje testa znanja u osnovne škole, kojeg nema od sredine ove godine! Takođe, mjesecima govorimo i o intervjuu kao glavnom sredstvu mahinacije prilikom konkursne procedure. Svakodnevno imamo slučajeve gdje neko ko nije podoban dobije jedan bod, a neko koga su već ranije namjerili zaposliti „pokupi“ maksimalan broj bodova. Kod prosvjetnih radnika je šest, kod nekih drugih zanimanja pravilnici regulišu i do 10 bodova na intervjuu! O čemu mi pričamo? Neko dobije 10, a neko drugi jedan bod i poništi sve druge stavke!? – kaže Blagić.

Blagić ističe da je način na koji su u Republici Srpskoj regulisani konkursi boljka koja je konstantna.

– Pri tome, vlasti nije u interesu da to promijeni a kako sada stvari stoje to ne misle ni mijenjati. A sve je vrlo lako urediti zakonom. Smanjiti broj bodova koji idu na usmeni razgovor sa konkursnom komisijom. U slučaju prnjavorske škole i nedavnog konkursa u njoj, da je maksimalan broj bodova na intervjuu dva ili tri, poredak ljudi bi bio potpuno drugačiji i oni koji su zaista zaslužili da dobiju to radno mjesto oni bi ga i dobili – kaže naš sagovornik.

On dodaje i da bi intervju na konkursu trebao odlučivati „između onog ko ima između 9,2 i 9,5 a ne između nekog ko ima 6,5 i 10 prosjek“.

– Ne smijemo imati toliki broj bodova na pomenutoj stavci. Formalno je sve u redu, sve po zakonu, a suštinski se sve raspada – zaključio je Blagić.

Podsjećamo, prnjavorska osnova škola primala je dva radnika na mjesto profesora razredne nastave na neodređeno vrijeme, a imena su utvrđena i prije raspisivanja samog konkursa. Dokaz za to ne treba tražiti dalje od same rang liste, na kojoj se jasno vidi da je trećeplasirani kandidat i prvi kandidat „ispod crte“, mogao biti eliminisan samo na intervjuu, tako što mu je dat minimalan jedan, od mogućih šest bodova!

Naime, trećeplasirana D. P. imala je najveći prosjek te najveći broj bodova na stavkama radnog staža i vremena provedenog na birou. Tolika je razlika bila, da je komisija morala da se odluči na sraman čin – dvema favoritkinja je dala šest, a njihovoj najvećoj konkurentkinji minimalan jedan bod!

Rang-lista-Konkurs-Prnjavor

– Od samog starta se znalo ko će biti primljen a najave su se, objavom rezultata, i obistinile. Iako imam najviše godina staža, a i najviši prosjek, komisija je izgleda procijenila da imam najmanju inteligenciju, te sam dobila minimalan jedan bod na intervjuu. Ubijeđena sam, da su mi mogli dati nulu, dali bi je. Imajući u vidu da su procijenili da nisam zaslužila ni dva, od mogućih šest bodova, ja onda zaista i ne treba da radim u toj, nekada cijenjenoj, vaspitno-obrazovnoj ustanovi. Neka rade kandidati koji su se pokazali „sposobniji“ – istakla je trećeplasirana kandidatkinja za portal eTrafika.

Ističe da je svjesna da njen slučaj nije usamljen i da se ponavlja na gotovo svakom konkursu, ali naglašava da baš zbog toga kandidati treba da daju sve od sebe da u potpunosti ogole ovu, duboko ukorijenjenu praksu u našem društvu.

– Jedna od primljenih kandidatkinja je kupila diplomu, i to je javna tajna. To je poražavajuće! Oba primljena kandidata su već radila u školi, i prije samog konkursa. Sve je prozirno – članovi komisije su porodični prijatelji jednog od kandidata, član školskog odbora je suprug primljene itd. Na razgovoru su mi rekli da ću dobiti maksimalan broj bodova, jedan član čak i naglasio da će dati dva boda, koliko može dati svaki od članova. Na kraju, od njih troje jedan bod! – prepričala je ona.

Konkursi za prosvjetne radnike u Srpskoj su takvi da omogućavaju konkursnoj komisiji da njena slobodna procjena poništi sve objektivne stavke – prosjek ocjena na fakultetu, vrijeme provedeno na Zavodu za zapošljavanje i, kada je riječ o srednjim školama, rezultat testa znanja.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR