Laktaši: Postavljen najsavremeniji sistem protivgradne zaštite

807

Najsavremeniji sistem ispaljivanja protivgradnih raketa postavljen je u opštini Laktaši.

Deset stanica je raspoređeno na teritoriji opštine i jedinstvene su u Evropi. Iako je projekat još u probnoj fazi, iz protivgradne zaštite su ponosni na uložen trud i rad. Ljudski faktor ispaljivanja raketa će vremenom biti potpuno zamijenjen automatskim uređajem, a sve komande će se davati putem računara.

– Ove su stanice su zamišljene da rade automatski, uvezane sa meteorološkim radarima. Predviđeno je da se ljudski rad svede na minimum, da se smanji mogućnost pojave grešaka, ispaljivanjem raketa pod pravilnim azimutnim alevacijama i u onom momentu kada meteorolog odredi. Do sada nismo imali mogućnost da to iskontrolišemo. Naravno, narednih par sezona ćemo raditi paralelno i sa starim i sa novim sistemom, nemoguće je očekivati da to sve odjednom profunkcioniše – izjavio je direktor JP “Protivgradna preventiva RS” Tihomir Dejanović.

Na složenom uređaju su radili stručni inženjeri kompanije “Kaldera”. Svih deset stanica montiranih u opštini Laktaši je upravo proizvedeno u ovoj kompaniji. Ovim su pokazali koliko je jaka domaća privreda i proizvodnja, ali i da najsavremenije sisteme mogu proizvoditi domaće kompanije.

– Veoma sam zadovoljan sa ovim što je urađeno. Do sada je jedan radar montiran, a jedan je isporučen i montirano je deset automatskih protivgradnih stanica i one su uvezane u jedan sistem. Na osnovu radarske slike podaci se obrađuju u protivgradnoj preventivi i na osnovu tih informacija daju se instrukcije i uputstva za one lansere koji treba da reaguju – pojasnio je direktor kompanije ”Kaldera’ Drago Stanivuković.

Firma “Kaldera” je izgradila više od 250 stanica koje će biti postavljene širom Srpske. Kompletan sistem je koštao 25 miliona maraka a finansiran je od strane Javnog preduzeća Protivgradnezaštite. Partner u izgradnji bio je i Institut Mihajlo Pupin iz Srbije. Pored stanica, izgrađena su i dva radarska centra sa meteorološkim radarima na Borju i Jahorini.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR