Banja Dvorovi: Ili novo rukovodstvo ili stečaj!

316

Gradska uprava Bijeljina ponudila je radnicima Banje Dvorovi da sami do četvrtka, 19. oktobra, izaberu novo rukovodstvo ove ustanove, te obećala i da će nastaviti da otplaćuje kredit, izjavio je gradonačelnik Mićo Mićić.

On je istakao da postoji i obećanje da se na osnovu odluke Vlade Republike Srpske odgode, odnosno reprogramiraju, dugovi prema Poreskoj upravi, saopšteno je iz Gradske uprave.

– U protivnom, u četvrtak, 19. oktobra, proglasićemo stečaj i, prema Zakonu, iz stečajne mase isplatiti plate radnicima, dugove Poreskoj upravi i druge obaveze. Ako dođe do stečaja, potražićemo strateškog partnera koji bi dokapitalizovao Banju i obnovio njen rad – rekao je gradonačelnik Bijeljine, gdje je danas održan predstavnika Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Gradske uprave i Banje Dvorovi na kojem su razmatrana moguća rješenja za probleme ove ustanove.

On je naglasio da je problem Banje Dvorovi složen, da traje već godinama i da nije moguće pronaći brzo rješenje.

Prema njegovim riječima, nakon izbora novog rukovodstva Banje, Gradska uprava je početkom godine predložila da svi radnici Banje pređu na minimalna primanja, a da oni koji su pred penzijom dobiju otpremnine. Takođe, Gradska uprava je preuzela otplatu kredita u visini od 450 000 KM, a iz gradskog budžeta samo ove godine izdvojeno je 205 000 KM za prevazilazak problema u Banji.

– Ipak, sedam mjeseci nakon preduzimanja ovih mjera Banja je i dalje u problemima – istakao je Mićić.

Savjetnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske Aleksandar Đurić naglasio je da su u Banji kulminirali nagomilani dugogodišnji problemi.

– Sva eventualna rješenja su u suprotstavljenim interesima. Gradonačelnik je više puta boravio u Vladi i ministarstvima pokušavajući da pronađe rješenje, ali problemi su zaista veliki. Ministarstvo trgovine i turizma je nekoliko puta prethodnih godina grantovima pomagalo Banji novčanim sredstvima u iznosima oko 100 000 KM za podsticanje razvoja turizma – naveo je Đurić.

Predsjednik Sindikata Banje Dvorovi Zoran Ostojić očekuje da će radnici imenovati novo rukovodstvo do četvrtka, 19. oktobra, dodavši da će tražiti podršku Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR