Sportski vremeplov: Neslavna premijera Kraljevine SHS

571
Neslavna premijera

Na današnji dan 1920. godine fudbalska reprezentacija Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca odigrala je svoj prvi zvanični susret, te je ubjedljivo poražena.

Dogodilo se to u Antverpenu, na sedmim Ljetnim olimpijskim igrama. Za učešće na smotri i put u Belgiju fudbaleri su saznali u poslednji čas. Reprezentativci su okupljeni na brzinu i otputovali su bez ijednog treninga. Do Antvepena su išli dva dana, na drvenim klupama voza. Stigli su popodne, a organizator ih je obavijestio da već sutradan u 10 časova igraju protiv Čehoslovačke. Kraljevina SHS nije imala baš nikakvu šansu na premijeri, što i ne čudi ako se zna da su se igrači između sebe praktično upoznali tek na terenu.

Za sva vremena ostaće upisano da je državni tim prvu zvaničnu utakmicu odigrao u sastavu: Dragutin Vrđuka (Građanski), Vjekoslav Župančić (HAŠK), Jaroslav Šifer (Građanski), Stanko Tavčar (Ilirija), Slavin Cindrić (Konkordija), Rudolf Rupec (Građanski), Dragutin Vragović (Građanski), Artur Dubravčić (Konkordija), Emil Perška (Građanski), Ivan Granec (Građanski) i Jovan Ružić (SK Jugoslavija). Bio je to tim od devet igrača iz Zagreba i po jedan iz Ljubljane i Beograda.

Čehoslovaci su igrali punom snagom i nemilice napunili mrežu Vrđuke, bilo je 7:0. Kraljevina SHS je, umjesto u dresovima, igrala u običnim bijelim košuljama sa prišivenom trobojkom na grudima.

Rođen Svetislav Pešić

o Godine 1949. rođen je Svetislav Pešić, bivši jugoslovenski i srpski košarkaš, te jedan od najtrofejnijih evropskih trenera. Sa reprezentacijom Jugoslavije je ovojio Svjetsko i Evropsko prvenstvo, a sa Njemačkom EP. U klupskoj riznici trofeja ima Evroligu, FIBA Evrokup, Kup Radivoja Koraća, kao i sedam nacionalnih prvenstava i četiri kupa.

Pele se oprostio od fudbala

o Na današnji dan 1977. godine jedan od najboljih igrača u istoriji fudbala, Pele, odigrao je posljednji meč u prebogatoj karijeri. Oproštaj je bio trijumfalan, pošto je njegov Njujork Kosmos sa 2:1 savladao Sijetl Saunderse, osvojivši tako Sjevernoameričku ligu NASL.

Rekord Donalda Veska

o Dvanaest mjeseci kasnije Donald Vesko na specijalno dizajniranom Kavasakiju je postavio tadašnji brzinski rekord dvotočkaša koji je iznosio 512,734 kilometra na čas.

Preminuo Fil Hil

o Godine 2008. preminuo je Fil Hil, jedini američki automobilista koji je osvojio šampionsku titulu u Formuli 1. Hil je bio dobričina, razuman, niježan čovjek koji je i sam govorio da je u “pogrešnom poslu”. Ipak, to ga nije spriječilo da sa Ferarijem podigne pehar.

De. M.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR