Zavodu za zapošljavanje revizorsko mišljenje sa rezervom?

450

U Zavodu za zapošljavanje RS su izbjegavali javne nabavke za ugostiteljske usluge, isplaćivali dnevnice mimo pravila, imaju slabu internu kontrolu, loše su upravljali novcem i projektima za zapošljavnje i zaradili su revizorsko mišljenje s rezervom.


Jedna od glavnih preporuka revizora je da se bolje uskladi kontrola statusa nezaposlenih lica u Zavodu, u Poreskoj upravi RS i kod poslodavaca koji učestvuju u projektima. Izjavu direktora ZZZ RS Miroslava Vujičića novinari nisu dobili jer je bio na putu, a ni danas se nije javljao na telefon. Stigao je tek pisani odgvor.

– Obavještavamo vas da se svako lice, koje je zaposleno po projektu, nalazilo na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i na istu je bilo prijavljeno prije objavljivanja javnog poziva. Zavod za zapošljavanje je putem baza podataka povezan sa Poreskom upravom Republike Srpske i prilikom unosa matičnog broja lica provjerava prijavu radnog odnosa u Poreskoj upravi – stoji u odgovoru

Revizori su primijetili nizak utrošak planiranih sredstava i to zbog neusklađenosti vremena kada se sredstva planiraju i kada se ona troše. Zaključili su da ZZZ RS neefikanso upravlja sredstvima. To dovodi do nerealnog suficita kao i konstatnog držanja sredstava na računima, koja su se krajem prošle godine nagomilala na više od 9,5 miliona maraka. Revizori su pročešljali i neke od poslodavaca koji su konkurisali na projekte. Generalni zaključak je da su i Zavod i poslodavci zloupotrebljavali projekte zapošljavanja.

– Istina, ima tu poslodavaca koji su neodgvorni, neozbiljni, koji na neki način potpišu ugovor onakav kakav treba da bude i pod kojim uslovima da dobije sredstva, nažalost ta sredstva se ne iskoriste na taj način, ali mi ćemo se uključiti u to i vidjeti šta je razlog i ti poslodavci će sigurno doći pod lupu, biće ako treba i gonjeni sudskim putem – dodaju revizori.

Revizori upravo savjetuju direktoru ZZZ RS da obezbijedi podatke o statusu svih sudskih sporova sa procjenom ishoda. Za oko im je zapao i broj zaposlenih u Zavodu. Utvrdili su da ih je početkom prošle godine bilo 283, a kraj godine su dočekali sa okruglih 300 radnika.

Portal SrpskaCafe od sada pratite i putem naše Android aplikacije koju možete besplatno preuzeti ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR