Radnici i penzioneri u Srpskoj na rubu egzistencije!

344

Za nepunu deceniju u Republici Srpskoj su porasle plate za 34, a penzije za 20 KM. Sa druge strane, prosječni troškovi života jedne četvoročlane porodice, u istom periodu, porasli su za skoro 300 KM.


Analize Saveza sindikata RS pokazuju da je u junu 2009. godine potrošačka korpa koštala 1 568, a u istom mjesecu ove godine 1 860 KM.

U međuvremenu, prosječna neto plata je sa 794 porasla na 828, a penzija sa 321 na 341 KM.

Došli smo u poziciju da je, kako bi jedna porodica od prvog do prvog mogla da sastavi kraj s krajem, neophodno da oba radno sposobna člana zarađuju više od pomenutog prosjeka.

U praksi je takav scenario prava rijetkost zato što su rijetki i oni koji mogu da podmire sve troškove predviđene za normalan život jedne četvoročlane porodice.

Činjenica je, naime, da se u današnje vrijeme mnogi odriču i onih najosonovnijih potreba, što je potvrdila i najnovija anketa o potrošnji u RS.

jsdt

Tako je za samo četiri godine prosječna mjesečna potrošnja jednog domaćinstva pala za 107 KM. A pad životnog standarda posebno se odrazio na trošak prehrane, koji je u pomenutom periodu sletio za više od 15 odsto, sa 469 na 397 KM.

Ovo je još jedan pokazatelj da se životni standard građana RS u pomenutom periodu srozao, a nisu rijetki ni oni koji nemaju ni za hranu, zbog čega su prisiljeni da koru hljeba traže u javnim kuhinjama ili kontejnerima.

U Savezu sindikata RS kažu da potrošačka korpa podrazumijeva osnovne proizvode i usluge, bez ikakvog luksuza.

– Pomenuti podaci pokazuju da je životni standard radnika i njihovih porodica iz godine u godinu sve lošiji. U padu je njihova kupovna moć, samim tim i kvalitet života – kaže stručni saradnik za ekonomska pitanja, Božana Radošević.

Dodaje da mnogi radnici svojom mjesečnom platom ne mogu da zadovolje ni troškove prehrane, što dovoljno govori o njihovom standardu.

– A u jednoj porodici najčešće radi samo jedan član, pa je jasno kakvav je kvalitet života tih ljudi. Oni se odriču mnogih stvari, jer često nemaju dovoljno novca ni za ono najosonovnije, dok mnogi žive na kredit – ističe Radoševićeva.

Penzioneri gladni

siromastvo2

Penzioneri su već odavno prestali da prate bilo kakve statistike, s obzirom na to da su mnogi od njih već na samoj granici totalnog siromaštva, a od povećanja penzija ni traga ni glasa.

– Oni sa prosječnim, pa čak i nešto većim penzijama, samo mogu da plate režije, kupe lijekove i obezbijede hljeba za mjesec dana. Zato ne čudi što penzioneri sve češće preturaju po kontejnerima, jer su bukvalno gladni – naglašavaju u penzionerskim udruženjima.

Portal SrpskaCafe od sada pratite i putem naše Android aplikacije koju možete besplatno preuzeti ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR