Otkriven uzrok pada aviona kod Mostara

632

Uzrok pada aviona kod Mostara u kojem je poginulo pet osoba bio je infarkt pilota letjelice, rekao je Salko Begić, glavni istražilac nesreće koju je sprovela komisija Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH.

Begić je dodao da je pilot pretrpio infarkt 7,5 minuta nakon početka leta.

Pilot skrivao probleme sa srcem

Istragom je zaključeno da je pilot imao važeću letačku dozvolu i upisano ovlaštenje za letenje, te je imao validno ljekarsko uvjerenje. Ipak, pilot je prikrivao probleme sa srcem.

– Na posljednjem redovnom pregledu za dobijanje ljekarskog uvjerenja, pilot nije prijavio zdravstvene probleme od zadnjeg pregleda, čime je svjesno prikrio ozbiljne zdravstvene probleme. Pilot je izjavio i svojeručno potpisao da nema nikakvih srčanih problema, te da u proteklom periodu nije imao nijednu posjetu kod izabranog ljekara, a istragom je utvrđeno da nije iznosio istinu – stoji u sažetku izvještaja istrage.

avionska-nesreca-mostar003

On je prije par godina imao infarkt koji nije prijavio nadležnoj komisiji, a obdukcijom je potvrđeno da je preminuo prije pada aviona.

Istraga je utvrdila da je pilot bio ključna osoba u pripremi i organizaciji manifestacije Otvoreni dani koja se tada održavala. Na dan nesreće pilot je bio izložen psihofizičkim naporima (ukupno 12 letova).

Begić je dodao da se u Izvještaju ne spominju nikakva imena i da je to u skladu sa međunarodnim standardima. Cilj istrage je bio utvrditi uzroke, a ne odrediti krivicu tragične nesreće za šta je eventualno zaduženo Tužilaštvo BiH.

Praćenje leta

Što se tiče putanje leta, pilot je nakon 11 letanja otišao prema platformi i bez gašenja motora uzeo četiri putnika. On je bez zasustavljanja na liniji polijetanja, krenuo sa letom što je prva greška, ali nije uticala na nesreću. Kontrolor leta je pratio penjanje i nije primijetio probleme.

Zadnji kontakt kontrolora leta i aviona bio je kada je avion bio u lijevom zaokretu prilikom čega se mislilo da skreće prema Mostaru. Kontrola letenja uputila oko 10 poziva, ali bez odgovora. U 16 časova je javljeno da je avion pao.

Odrasle žrtve su nađene pored olupine, a tijela troje djece u žbunju 15 metara od olupine.

avio-nesreća-mostar

Avio nije imao crnu kutiju što je osnov za pravljenje rekonstrukcije. Komisija je rekonstrukciju pravila na bazi transkripta razgovora kontrolora leta i pilota te očevidaca leta i udara u zemlju.

Podsjećamo, u avionskoj nesreći 13. maja u Mostaru, odnosno padu malog školskog aviona, poginuo je pilot Ivan Karačić, Muhamed Sipović, brat i sestra Luka i Lana Lovrić od sedam i deset godina, te osmogodišnji dječak Arman Hadžiomerović.

Avion se srušio u 15:50 časova u mostarskom naselju Jasenica.

Zamjenik direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) Marinko Šimunović rekao je nakon nesreće da je pokojni instruktor Karačić, koji je upravljao avionom, bio osoba sa velikim iskustvom.

Selection_113

Još prije okončanja istrage iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH je saopšteno da je avion imao dozvolu za letenje, te da je servisiran početkom aprila. Vještačenje je izvršeno u vojnom hangaru Aerodroma Mostar.

– Posljednji servis navedenog aviona rađen je 5. aprila 2017. godine o čemu postoji dokumentacija u BHDCA, kao i certifikat ovlaštenog aviomehaničara koji potvrđuje da je izveden servis – navodi se u odgovoru.

Pali avion Fuji FA 200-160 imao je tipski certifikat TCDS A4PC u kojem je navedeno da ima četiri sjedišta, dok je u njemu boravilo pet osoba.

Istraga o nesreći je završena u prvoj polovini juna i obrazložena je za 67 strana. Nakon istrage državnog tužilaštva komentar su dali predstavnici BHDCA, te Aerodroma Mostar.

Portal SrpskaCafe od sada pratite i putem naše Android aplikacije koju možete besplatno preuzeti ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR