London: Raste broj mrtvih i nestalih u požaru

287

Britanska policija saopštila je da je 79 osoba nastradalo ili nestalo u požaru koji je zahvatio višespratnicu u Londonu, prošle sedmice. Prethodni podaci su govorili da je taj crni bilans stao na 58 poginulih i nestalih.

– Ovoga jutra, bojim se da moram da kažem da se vjeruje da je 79 osoba ili nastardalo ili nestalo, a sa žalošću moram da pretpostavim da su i oni poginuli – rekao je policijski komandant Stjuart Kandi, prenio je AFP.

london-pozar-B-AP-PHOTO-Victoria-Jones

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je juče da je požar u višespratnici u britanskoj prijestonici prouzrokovan “greškom i nemarom”. Kan je posjetio crkvu koja se nalazi u blizini 24-spratne zgrade “Grenfel tauer” gdje je prisustvovao službi održanoj u znak sjećanja na žrtve požara koji je izbio u srijedu.

Tom prilikom priznao je da se lokalna zajednica osjeća “frustrirano i bjesno” zbog toga kako se reagovalo na nesreću, prenio je AFP.

– U zajednici vlada osjećanje da je prema njima odnos bio loš jer su neki od njih siromašni. Ta tragedija je mogla da se srpiječi i nije morala da se dogodi, a tragedija koju gledamo je posljedica grešaka nemara poltičara i vlade – kazao je Kan.

Britain London Fire

Britanski ministar finansija Filip Hamond izjavio je nešto ranije da je vlada poštovala bezbjednosne preporuke donijete 2009. godiner, a da će izmjene sigurnosnog protokola biti moguće tek nakon zvannične istrage o požaru. Opozicioni političari optužuju vladu da je ignorisala bezbjednosne preporuke koje su donete 2009. godine i revidirane 2013. godine kada je još jedan požar u Londonu usmrtio šest osoba, ali Hamond tvrdi da to nije tačno.

– Očigledno je da smo te preporuke razmotrili kao i to što se sa njima dogodilo. Po mojoj procjjeni, mi smo korektno i primjereno odgovorili na te preporuke – rekao je Hamond za BBC. Oko 600 ljudi živjelo je 120 stanova solitera koji je izgorio.

Portal SrpskaCafe od sada pratite i putem naše Android aplikacije koju možete besplatno preuzeti ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR