Nema kršenja Zakona zbog proslave Dana RS

200

U povodu aktuelnih događanja u Banjaluci u kontekstu angažmana Oružanih snaga BiH 8. i 9. januara oglasilo se Ministarstvo odbrane BiH saopštenjem za javnost.

– Na sastanku ministrice odbrane BiH Marine Pendeš, zamjenika ministra Seada Jusića i Borisa Jerinića, sekretara MO BiH Muhameda Smajića, načelnika ZS OS BiH general-pukovnika Ante Jeleča, zamjenika načelnika ZS OS BiH general-bojnika Mirka Tepšića i general-bojnika Senada Mašovića razgovarano je o događanjima u Banjaluci 8. i 9. januara 2017. godine u kontekstu hronologije aktivnosti MO i OS BiH na njima – saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Na sastanku je utvrđeno kako unutar MOBiH i lanca zapovijedanja OSBiH nije prekršen nijedan zakonski ili podzakonski propis te su se OSBiH potvrdile i očuvale kao zajednička institucija težišno usmjerena na ispunjavanje svojih zakonskih obaveza.

Prisutni su se usaglasili kako na MO i OS BiH ne smiju i ne mogu uticati dnevnopolitička dešavanja te da menadžment i personal MO i OSBiH ostaje predan ispunjavanju svih planova i ciljeva koji se nalaze pred institucijom u narednom razdoblju, u vezi održavanja prosperiteta, efikasnosti i jačanja OSBiH, provodeći planove i izvršavajući obaveze na domaćem i međunarodnom planu.

Istaknuta je potreba za analiziranjem postojećih regulativa i procjene njihove svrsishodnosti i okvira koje one daju te potrebnim doradama učiniti ih boljim sa manjom mogućnošću nedorečenosti u njihovoj primjeni pri sprovedbi zadaća OSBiH.

S obzirom na navedeno, menadžment MO BiH planira održavanje sastanka s članovima Predsjedništva BiH kako bi detaljnije definisali određene procedure i time izbjegli eventualne nesporazume koji iz nedovoljno objašnjenih pravila mogu proizaći.

Portal SrpskaCafe od sada pratite i putem naše Android aplikacije koju možete besplatno preuzeti ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR