Kosovo: Osiromašeni uranijum ubija nemilosrdno, svake godine 25% više oboljenih od karcinoma

787

Upotrebom osiromašenog uranijuma tokom NATO bombardovanja nanesena je dugoročna šteta srpskom narodu jer svake godine broj oboljelih poraste za oko 25 odsto, rekao je ljekar iz Kosovske Mitrovice Nebojša Srbljak.

U Kosovskoj Mitrovici je 2011. godine registrovano 185 oboljelih, sljedeće godine 225, a 2013. godine 250.

– Zato su se naše sumorne prognoze, izrečene još 2002. godine, da će upotreba osiromašenog uranijuma tokom agresije zapadne vojne alijanse na SRJ izazvati epidemiju malignih oboljenja, ispostavile kao tačne, rekao je za “Večernje novosti” Srbljak, koji je i osnivač nevladine organizacije “Milosrdni anđeo” koja prikuplja podatke o broju oboljelih od maligniteta na Kosovu i Metohiji.

On je naglasio da studija njegove organizacije, koja obuhvata period od dvije godine prije i dvije godine poslije bombardovanja, jasno pokazuje da je porast broja oboljelih od malignih bolesti posljedica radioaktivnosti, a ne stresa i ostalih loših životnih navika.

– Sjetimo se primjera Italije koja je objelodanila da su njihovi vojnici, koji su boravili na Kosmetu, ozračeni i da je povećan broj hematoloških oboljenja direktna posljedica upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom, rekao je Srbljak i podsjetio da su italijanski vojnici u sastavu Kfora bili raspoređeni tamo gdje je najviše upotrebljavanja municija sa osiromašenim uranijumom, u Peći, Đakovici, na Košarama.

On je naveo da se kod najvećeg broja ljudi karcinom otkrije u kasnoj fazi, kada je izlječenje nemoguće, i zato insistira da se napravi “model za prevenciju”.

– Predložili smo da se uzimaju anonimno uzorci krvi da bismo na osnovu tumor markera mogli vrlo rano da otkrijemo tumore, a što bi procentualno poboljšalo stepen izlječenja od karcinoma, rekao je Srbljak.

Portal SrpskaCafe od sada pratite i putem naše Android aplikacije koju možete besplatno preuzeti ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Agresori dugo nisu priznavali sta su bacali, kao ni kancerogena oboljenja svog osoblja, pa zasto bi imali bilo kakav razlog da nam pomognu sada ili da nam zele dobro uopste? Ili bilo kome koga su zigosali i satrli na isti ili slican nacin u ime demokratije, kako to oni nazivaju…Njima trebaju prirodna bogatstava, voda, obradiva zemlja, trziste i jeftina radna snaga, da ne kazem roblje…Trebaju im prostori gde mogu nesmetano odlagati dvoje toksicne otpade i plasirati nekvalitetne i bezvredne proizvode… Na kraju puta, bitno je da im se veruje i da je sada zavladao raj…bar sto se nasih prostora tice…pa mozemo i dalje da se mrzimo, podmecemo noge i lazemo sami sebe da smo inteligentni i bolji od drugih…Ali, usput, moramo i da saradjujemo…Blago recenicom, rade nas kao malu decu…

POSTAVI ODGOVOR