130 godina SKUD “Dr Mladen Stojanović”

974

Prijedorsko Srpsko kulturno-umjetničko društvo “Dr Mladen Stojanović” već 130 godina kroz igru i pjesmu njeguje našu tradiciju, kulturu i običaje. Članovi, ali i rukovodstvo društva, ponosni su na ovaj značajan jubilej, kakvim se rijetko ko može pohvaliti.

– U pitanju je jedinstven jubilej, 130 godina rada i postojanja. Jedini koji su jednake istorijske važnosti i starosti su Društvo “Gusle”, koje, nažalost, više ne radi. Niko drugi ne može da se podiči ovakvim jubilejom – rekao je za Elta 1 HD Dejan Karlica, v.d. direktora SKUD-a “dr Mladen Stojanović”, Prijedor.

– Folklor igram već osam godina. Igram zbog sebe, zbog očuvanja tradicije i putovanja. Smatram da folklor trebaju početi igrati i mlađe generacije, jer svijet ostaje na nama mladima i treba da znamo ko su nam bili preci – dodao je Srđan Kunić, član SKUD-a “dr Mladen Stojanović”, Prijedor.

Prijedor je grad koji je uvijek njegovao svoju kulturnu baštinu, tvrdi gradonačelnik Marko Pavić. A, upravo je Srpsko kulturno – umjetničko društvo “Dr Mladen Stojanović” tu kulturu i tradiciju predstavljao širom svijeta.

– To je brend grada Prijedora. Društvo je već postalo institucija. To je nešto što mi poštujemo u gradu Prijedoru. Mnogo djece je prošlo kroz ovo društvo i mnoog Prijedorčana je uživalo u njihovom plesu i pjesmi – rekao je prvi čovjek Prijedora.

Podrška radu i obilježavanju značajnog jubileja pomenutog društva stigla je i iz Vlade Srpske. Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, smatra da je ovo prijedorsko društvo rasadnik kulturnog života u Potkozarju.

– Ovo kulturno-umjetničko društvo ne bavi se samo folklorom. Mnogo toga je proisteklo upravo iz ovog društva, pa i ova zgrada Pozorišta je iznila iz sekcije dramske kulturno -umjetničkog društva. Znači, on je rasadnik mnogih značajnih aktivnosti koje su iznikle i u mnoge značajne ustanove – mišljenja je ministar Malešević.

– To govori o svijesti građana, o navikama i potrebama građana. Sve ono što kulturno -umjetničko društvo sa ovolikom tradicijom ima da ponudi prvenstveno govori o građanima, pa onda o samom KUD-u. Ja sam i subjektivna, jer sam bila i član društva. Vrlo sam ponosna na naš KUD – rekla nam je Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS.

Publika je na svečanoj akademiji imala priliku da uživa u igri i pjesmi pomenutog društva, ali i horskom pjevanju članova prijedorskog Crkveno – pjevačkog društva “Vila”. Obilježavanje jubileja biće nastavljeno večeras godišnjim koncertom društva, koji počinje u 19 časova u Pozorištu Prijedor. Zbog velikog interesovanja građana, koncert će biti repriziran sutra u 17 časova.

Autor: Branka Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR